NU este glumă! Radiații de 200,000 de ori mai mari decât dozele admise au fost măsurate la 100 de metri de protestatarii din Piața Victoriei

(Last Updated On: February 14, 2017)

Ne cerem scuze că am prezentat această tro,petă de articol, credeam că Tolontan este un ziarist serios. A revenit cu clarificări, lucrurile nu stau așa cum le-a prezentat inițial.

Zilele trecute ne-am amuzat de aparatele psihotronice cu care erau „manipulate” mulțimile din Piața Victoriei. Însă lucruri serioase și grave se întâmplă în Piața Victoriei.
Un raport de sanatate publica, realizat de geochimistul Adriana Ion, dezvaluie ca la Muzeul de Geologie din Bucuresti, aflat la cativa metri de Piata Victoriei, radiatiile sunt de 200.000 de ori mai mari decat dozele admise. Asta inseamna mai mult decat limita impusa “zonei negre” de la Cernobil.

Tolo.ro și preluat de stirilekanald.ro publica astazi un articol despre radiatiile extrem de mari din zona Piata Victoria din Bucuresti. La Muzeul de Geologie, aflat la doar cativa metri distanta de multimea care protesteaza zilele acestea in fata Guvernului, exista doi mamuti, ale caror fosile sunt radiate.

Adriana Ion, geochimist la Facultatea de Geografie, a masurat radioactivitatea din zona, iar raportul a dezvaluit radiatii de 200.000 de ori mai mari decat dozele admise. Ce este crunt e ca cei din conducerea Muzeului de Geologie stiu despre acest pericol, dar nu s-a luat nicio masura.

“Fosilele au un grad de iradiere mare”, a explicat unul dintre paleontologii muzeului.

Muzeul are fosilele ale doi mamuti. Unul este tinut sub o prelata, iar celalalt este expus la etajul trei. Ambii mamuti sunt radioactivi.

Partea si mai trista este ca angajatii sunt primii afectati, le cad parul si dintii, iar unii fac cancer.

”Zece dintre noi au cancer, ne cad parul si dintii”, spune unul dintre angajatii muzeului, care doreste sa ramana anonim.

UPDATE!

Catalin TolontanConducerea de la Geologie închide temporar muzeul și recunoaște raportul.

Documentul are o eroare de redactare care a împins și ziarul la comparații exagerate. Pentru ele ne cerem scuze!

Concluziile sunt însă neschimbate: radiațiile mult mărite există și au fost ținute secrete.

Ziarul a preluat o eroare din raportul oficial. Ne cerem scuze! Dar alerta din raport și sensul articolului rămîn neschimbate: radiațiile sunt foarte mari și conducerea a ascuns acest lucru.

În pagina 5 a raportului secret, pe care Gazeta l-a publicat astăzi, apare o eroare a autorilor de la Muzeul de Geologie.

În aceeași frază:

1. Doza ambientală de radiație de la ușa depozitului apare scrisă cu virgulă: ”0,124 microSv/h”.
2. În timp ce doza ambientală de radiație din interiorul depozitului apare cu punct: ”între 4.000 – 21.680 microSv/h”.

Am preluat această eroare și ne cerem scuze!

De fapt, dacă acceptăm notația cu punct în loc de virgulă drept separator, corect este 0.124 radiație normală, iar 4.000 înseamnă, de fapt, 4.

21.680 este 21.

Nu contează că am fost induși în eroare, ne asumăm că am greșit și rectificăm. Nu contează nici că am lucrat cu un raport pe care autoritățile l-au dorit secret și că si publicul si jurnalistii asteapta lamuririle oficiale ale Institutului Geologic Român.

Facem rectificările și în articolul inițial.

Eroarea nu modifică însă cu nimic concluzia raportului și sensul investigației jurnalistice: conducerea Institutului și a Muzeului de Geologie a ascuns cu bună știință existența unei radiații mult mărite, periculoase pentru sănătatea angajaților și a vizitatorilor!

Ținând cont de rectificări, pentru mormanul din curte, radiația este de 20 de ori mai mare decât doza acceptată.

În pivință e și mai mare. În depozitul subteran radiația oscilează între de 40 de ori și de 200 de ori mai mult decît doza acceptată.

Deci nu de 200.000 de ori așa cum am scris, ci de 200 de ori, ceea ce este oricum enorm.

Dovadă că azi au închis muzeul până când vor lua măsurile pentru a proteja viața oamenilor. Se pregătesc să facă investiții și să ia decizii care nu i-au interesat, potrivit declarației directorului Rodica Tița, ”în ultimii 25 de ani”.

De multe ori am scris că nu suntem infailibili ca ziariști. Greșim și rectificăm.

Regretăm propria eroare și comparațiile exagerate bazate pe cifra pe care am preluat-o din raport, dar situația e și o demonstrație că riscul greșelii merită asumat de jurnaliști dacă, după 25 de ani în care pericolul asupra sănătății oamenilor a fost neglijat, în sfârșit se iau măsuri!