Medic: „Dacă deţinuţii din România ar primi de mâine hrana unui pacient considerat obişnuit (aşa-numitul “meniu normal”, în valoare de 10 lei), sunt convins că în maxim 24 de ore s-ar declanşa proteste masive, simultan, în toate penitenciarele din țară. Proteste? Puţin spus! Greva foamei, nu alta!”

(Last Updated On: February 14, 2017)

Pușcării sau spitale, ce ar trebui să reabiliteze Guvernul PSD? Ar trebui ca politicienii condamnați să-și ispășească pedeapsa în spitalele sărăcăcioase ori în pușcării mult mai dotate?

Pe Facebook, medicul Grigorescu Dan din Brașov a scris: „Dacă deţinuţii din România ar primi de mâine hrana unui pacient considerat obişnuit (aşa-numitul “meniu normal”, în valoare de 10 lei), sunt convins că în maxim 24 de ore s-ar declanşa proteste masive, simultan, în toate penitenciarele din țară. Proteste? Puţin spus! Greva foamei, nu alta!

(spital din Vaslui)

Păi cum? De două ori şi jumătate mai puţin pentru un deţinut sănătos decât pentru un pacient cu toate bolile pământului (cardiace, renale, pulmonare, gastrice, etc) sau operaţi (pe cord, pe plâmân, pe aparatul digestiv sau renal, pentru fracturi, etc)?
Cum să fie capabil bietul încarcerat să-şi îndeplinească penitenţa la fel de flămând ca un pacient ars grav, cu cancer sau cu ciroză, căruia sistemul de asigurări îi dă “dreptul” la hrană în valoare de maximum15 lei?

Bolnavi din toate spitalele! Hai şi voi la CEDO! Poate aşa veţi fi trataţi de viitorii guvernanţi măcar la acelaşi nivel valoric cu infractorii, voi, cei a căror infracţiune majoră este aceea că v-aţi îmbolnăvit şi că sunteţi obligaţi la penitenţa de a fi, periodic, “deţinuţi ai bolii”…”

Vorba “mancare de spital” are in limbajul romanesc un sens rau, pe care toata lumea il cunoaste si se refera la mancaruri fara gust si servite din galeti sau oale extrem de insalubre.

Diferenta intre cele doua regimuri se mai diferentiaza si in cazul sarbatorilor, acolo unde cei care se afla in spatele gratiilor, primesc un bonus de 10 lei la meniul acordat si mereu se pot bucura de bucate traditionale, lucru ce nu poate fi spus despre pacientii care se afla in spitale in perioada respectiva.

“Din 200 de lei pe zi, cat deconteaza casa de sanatate pentru un pacient internat, noi suntem nevoiti sa asiguram regim hotelier, sa ii dai omului medicamente, sa ii faci interventia chirurgicala si sa ii asiguri si trei mese pe zi”, a explicat pentru sursa citata doctorul Gheorghe Borcean, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

“Nicaieri in Europa, nici macar la un hotel de la marginea drumului, nu poti sa acoperi toate aceste lucruri cu 200 de lei”, a mai competat acesta.