Mai clar de atât … PSD nu vrea recuperarea prejudiciului în cazul Grațierii! „Este exagerată”. Așa Voiculescu va fi eliberat și rămâne cu banii

(Last Updated On: February 15, 2017)

Dacă cineva mai credea în buna credință a PSD-ului aum este momentul să-și reconsidere poziția. Au dat două ordonanțe de urgență noaptea, ca hoții, apoi, la presiunea străzii, au spus că vor face legi corecte. Așa că invârt în Parlament tot ce se poate pentru a pune Ordonanța 13 în vigoare.

Mai mult, în cazul Ordonanței privind grațierea, în Parlament PSD nu mai vrea recuperarea prejudiciului, vrea să dea drumul pușcăriașilor și gata. Astfel, Dan Voiculescu, patronul Antenelor, va putea ieși din închisoare și va rămâne și cu banii.

Comisia juridică a Senatului a început dezbaterile asupra proiectului de lege privind grațierea, adoptat de Guvernul Grindeanu odată cu OUG 13. Prin vocea președintelui Comisiei, Șerban Nicolae, social-democrații au pledat pentru eliminarea termenului de un an în care să fie recuperate prejudiciile produse de cei grațiați, informează digi24.ro.

Senatorul PSD Șerban Nicolae a arătat că proiectul guvernamental trebuie amendat „din temelii” și s-a arătat împotriva condiționării grațierii de achitarea în termen de un an a prejudiciului constat în dosar. „Nu înţeleg de ce se vorbeşte de acea dispoziţie de recuperare a prejudiciului. Este exagerată şi pune sub semnul întrebării semnificaţia gestului de clemenţă”, a argumentat Nicolae. Potrivit acestuia, nu ar trebui să existe un termen până când un condamnat eliberat să returneze prejudiciul creat, precizând că, dacă persoana este dusă în penitenciar, aceasta nu mai are mijloacele necesare să returneze acest prejudiciu.

În proiectul de lege al Guvernului Grindeanu, la art. 4 alin. 1 și 2 se prevede: „Grațierea prevăzută la art. 1-2 este condiționată de achitarea, în termen de 1 an de la condamnarea definitivă sau, după caz, de la punerea în libertate, a despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă. Nerespectarea condiției (…) atrage revocarea grațierii, pedeapsa stabilită sau restul rămas neexecutat urmând să se execute în regim de detenție”.

În cadrul dezbaterii, senatorii PNL și USR au pledat pentru respingerea proiectului de lege, arătând că măsurile propuse nu vor rezolva problema supraaglomerării din penitenciare.

Senatorul PNL Nicoleta Pauliuc a atras, totodată, atenția că de legea grațierii, în forma propusă de Guvern, ar beneficia şi infractori condamnaţi pentru mărturie mincinoasă, incest, profanare de morminte, infracţiuni la vot sau infracţiuni împotriva înfăptuirii justiţiei.

În schimb, reprezentantul Ministerului Justiției a recunoscut că Guvernul nu ştie câţi deţinuţi vor fi eliberaţi din închisori în urma adoptării legii graţierii, deoarece softul pe care îl are Administraţia Naţională a Penitenciarelor nu este suficient de performant pentru a anticipa acest lucru şi a spus că e nevoie de achiziţionarea unui nou astfel de soft.

Dezbaterile pe proiectului privind grațierea vor fi reluate pe 21 februarie.