Veste excelentă pentru părinți. Indemnizația de creștere a copilului crește de la 1 februarie

(Last Updated On: January 9, 2017)

Creșterea salariului minim pe economie la 1450 de lei pe lună se traduce și în creșterea indemnizației pentru copii. Valoarea acestei indemnizații este de 85% din media veniturilor nete realizate în 12 luni, consecutive sau nu, lucrate în decursul ultimilor doi ani de dinaintea nașterii copilului.

Cu toate acestea indemnizația  are o limită minimă ce reprezintă 85% din salariul minim brut pe țară. Astfel, începând din februarie, nicio indemnizație de creștere a copilului nu va putea fi mai mică de 1.232,5 lei (85% din 1450 de lei), adică cu 170 de lei mai mult decât valoarea actuală, informează stiripesurse.ro

Până acum, indemnizația minimă era de 1.062,5 lei (85% din 1250 de lei, cât este în acest moment salariul minim pe economie).

Solicitantul concediului pentru creșterea copilului și implicit al indemnizației poate fi oricare dintre părinți, condiția fiind ca acesta să fi avut venituri impozabile timp de minimum 12 luni în ultimii doi ani anteriori nașterii copilului.

Începând cu jumătatea anului trecut, durata concediului pentru creșterea copilului este unică, și anume de doi ani, anterior fiind folosit un sistem bazat pe opțiunea părinților de a alege o durată a concediului de unul sau doi ani.