FRIG siberian în România! – 26 de grade în această dimineață, una din cele mai scăzute temperaturi din această iarnă!

(Last Updated On: January 20, 2017)

În această dimineață s-a înregistrat una din cele mai scăzute temperaturi din această iarnă la Întorsura Buzăului, unde s-au atins minus 26 de grade, la ora 7 dimineaţa.
Mercurul termometrelor a coborât, vineri dimineața, în localitatea Joseni, până la minus 25 de grade Celsius, aceasta fiind minima zilei înregistrată în județul Harghita.

Meteorologul de serviciu de la Centrul Meteorologic Regional Translivania-Sud Sibiu, Adrian Pașol, a declarat pentru AGERPRES că în tot județul Harghita a fost ger, înregistrându-se minus 25 de grade Celsius la Joseni, minus 24 de grade la Miercurea Ciuc și minus 23 de grade Celsius la Toplița.

Temperaturi ușor mai ridicate s-au consemnat la Odorheiu Secuiesc, unde au fost minus 17 grade Celsius și la stația de munte Bucin, unde s-au măsurat minus 14 grade Celsius, aici semnalându-se fenomenul de inversiune termică.

Potrivit previziunilor, și în noaptea care urmează se va menține gerul, dar nu va mai fi atât de accentuat, valorile coborând până la minus 18 — minus 20 grade Celsius. Ulterior, vremea se va încălzi ușor și treptat.

Cea mai scăzută temperatură a actualului sezon în județul Harghita s-a măsurat în data de 10 ianuarie, la Miercurea Ciuc, unde mercurul termometrelor a arătat minus 29 de grade Celsius.

De asemenea, în data de 7 ianuarie, tot la Miercurea Ciuc s-au înregistrat minus 20 grade Celsius, iar în 19 ianuarie mercurul a arătat minus 21 grade Celsius.

Minima absolută a lunii ianuarie în Harghita s-a înregistrat la Miercurea Ciuc în anul 1985, când termometrele au arătat minus 38,4 grade Celsius.

COD GALBEN

Intervalul : 19 ianuarie, ora 12 – 21 ianuarie, ora 10
Zonele afectate : conform textului şi hărţii
Fenomene : vreme deosebit de rece, nopţi geroase;

În intervalul menţionat, vremea va fi deosebit de rece, geroasă în noaptea de joi spre vineri (19/20 ianuarie) în cea mai mare parte a ţării, urmând ca vineri spre sâmbătă (20/21 ianuarie) gerul să persiste în special în Transilvania, Oltenia şi Muntenia. Temperaturile minime se vor încadra în general între -22 şi -14 grade, iar cele maxime vor fi preponderent negative.

 

Notă: în partea a doua a zilei de joi, 19 ianuarie, local în Muntenia şi în Dobrogea vântul va sufla moderat, cu unele intensificări, astfel că pe spaţii restrânse zăpada depusă anterior va fi temporar spulberată.