Cine câștigă România? Infractorii susținuți de PSD, Antena 3 și România TV sau Klaus Iohannis, Procurorul General, șefa DNA Laura Kovesi, președinta Înaltei Curți, generația Facebook?

(Last Updated On: January 18, 2017)

Infractorii PSD nu au milă față de România. După ce au furat și au fost prinși de procurorii DNA, pentru a scăpa vor să dea o grațiere. Cel puțin 3 milioane de români îi susțin pe infractori astfel că bătălia este una dură. Cine va câștiga? România cinstită sau România celor 3 milioane de susținători ai hoților?

Pe Facebook, jurnalistul Attila Biro a comentat: „Nota de fundamentare pentru ordoananta gratierii este o gluma.

1. Ministrul Justitiei spune ca avem nevoie de gratiere pentru ca avem penitenciare supraincarcate. Asta e un fapt. ANP spune ca avem 19.000 de locuri de detentie, la standardul de 4mp/detinut si avem 27.000 de detinuti. In contabilitatea ANP sunt 33.000 de locuri de “cazare” dar la inghesuiala.

Statistica ne spune ca din 2010 pana in 2015 numarul de detinuti a scazut. Suntem insa departe de perioada 2000-2006 cand eram mereu peste 30.000. In 2016 s-a inregistrat o crestere usoara +2000. Au fost ani in care fluctuatiile au fost si mai mari. Astfel ca urgenta unei masuri de gratiere nu se justifica prin cifre.

Observatie: MJ nu ne spune cati detinuti vor fi eliberati, din ce penitenciare si cu cat se reduce gradul de aglomerare. Si mai important, MJ-ul nu ne spune ce o sa faca cu fenomenul recidivei.

Urgenta masurii e justificata de MJ prin condamnarile la CEDO pentru conditiile nasoale din inchisori. Pe de alta parte MJ nu prea ne spune cum o sa rezolve acesta problema. Ne spune doar ca e scump, ca nu se poate , ca dureaza 5 ani. Pai pana atunci o sa avem penitenciarele prin ochi din nou pentru ca… recidiva.

Despre recidiva ne-a informat Diana Oncioiu aici http://www.dela0.ro/dupa-gratii. Nu avem programe si nici vreo idee despre cum sa facem ca cei care ies sa nu mai intre.

2. Nota de fundamentare spune ca gratierea nu se aplica faptelor de coruptie. Total fals. Factual a arata clar ca vor fi gratiate in totalitate si unele fapte de coruptie. Mai important sunt gratiati partial toti infractorii de 60+

3. Legea prevede gratierea infractorilor condamnati cu suspendare. Nota de fundamentare nu ne spune nimic despre asta. Teza principala a gratierii este nevoia de a elibera penitenciarele. Cei care sunt condamnati cu suspendare nu sunt in penitenciar.

Singura explicatie pe care o gasesc eu este ca in cazul acestor infractori reabilitarea de drept vine mai repde, deci le dispar condamnarile din cazier”.

Unul dintre posibilii mari beneficiari ai Ordonantei de Urgenta privind gratierea, proiect publicat miercuri de catre Ministerul Justitiei, este omul de afaceri Dan Voiculescu, copndamnat la 10 ani de inchisoare pentru spalare de bani, informează hotnews.ro.

Acesta ar putea beneficia de gratierea unei jumatati din pedeapsa, dar si de conditionarea de a plati intr-un an de la eliberare despagubirile din dosar pentru a nu reintra in inchisoare. Practic, cand Voiculescu va fi eliberat, plata prejudiciului nu va fi in obligatia sa, ci institutiile statului trebuie sa urmareasca pe cont propriu recuperarea prejudiciului.

Un alt apsect de mentionat: textul OUG-ului nu ii gratiaza pe cei care au facut spalare de bani si au primit condamnare sub 5 ani, in schimb permite gratierea a jumatate din pedeapsa pentru cei care au facut spalare de bani si au peste 60 de ani, indiferent de cati ani de inchisoare au primit.