Scriitor spaniol în România: “Ceauşescu pare să fi rezistat în timp”. Vezi ce spune despre experiența de la Poliție

(Last Updated On: November 15, 2016)

Dacă locuitorii din România s-au obișnuit cu atitudinea poliției din țară și nu le dau prea mare
importanță, atunci scriitorul spaniol Jose Luis Munoz fiind într-o călătorie pe la noi, a reușit să facă cunoștință cu sistemul milițienesc păstrat încă de pe timpurile lui Ceaușescu. De la un mic accident rutier, a pornit o întreagă poveste, care a devenit articol excepțional despre experiența originală obținută în urma unei interacțiuni la sediul Poliției din Hunedoara.

„Maşina de patrulare a sosit în cincisprezece minute, iar din ea a coborât un cuplu de poliţişti fără experienţă, poliţistul bun şi poliţistul rău. Cel mai tânăr dintre ei cunoaşte limba engleză şi conversează cu Ulise ( n.r. partenereul său de drum) .

15050439_340263493007861_1573169497_n

Celălalt pare destul de morocănos pentru că i-a fost întrerupt somnul”, a relatat autorul reportajului intitulat “Hunedoara, România Ungară”, publicat în data de 7 noiembrie, potrivit b1.ro.

Cu toţii au ajuns la sediul Poliţiei din Hunedoara, moment în care Jose Luis Munoz a crezut că s-a întors în timp, pe vremea Securității lui Nicolae Ceaușescu.

„Aici, vedem o familie de ţigani care aşteaptă să fie interogară. Ulise şi cele patru femei sunt conduşi într-o încăpere mică, care pare de pe vremea Securităţii lui Ceauşescu, după aerul sumbru.

Ceauşescu pare să fi rezistat şi în modul de lucru al Poliţiei. Nu sunt calculatoare, nici maşini de scris. Raportul accidentului este scris de mână. Relatarea lui Ulise, care nu ştie română, se va termina plină de ştersături.

I se spune să deseneze o schiţă a accidentului, însă Ulise o face greşit pentru că a fost dintotdeauna un artist prost. Alături de Ulise stă poliţistul bun, care îi arată cum să umple locurile lăsate libere din chestionar, pe care nici el nu le mai poate descifra”, descrie autorul relatării.

După mai multe ore de audieri, poliţiştii finalizează cerecetările.

„Totul este haos în comisariatul de poliţie. Poliţistul bun a deschis uşa pentru a face loc celui rău, care trebuie să fi lucrat în Securitatea lui Ceauşescu, unde interoga membrii ai opoziţiei.

Poliţistul prietenos îi spune lui Ulise că va fi amendat, dar acesta nu protestează. În cazul în care va ajuta Poliţia Hunedoara să cumpere o maşină de scris, sancţiunea este binevenită”, concluzionează scriitorul spaniol.