Viața unor români la Londra, după Brexit: „Ne-am întoarce în România, la bătrânețe… Viața nu este așa de ușoară aici cum zice lumea acasă. Când vin în concediu, zic ‘vai, ce frumos e la Londra!’”

Viața românilor din Marea Britanie începe să se schimbe după Brexit. Cum majoritatea britanicilor au votat pentru ieșirea din U.E. românii de acolo așteaptă rezultatele negocierilor între oficialii britanici și europeni pentru a vedea dacă vor mai fi lăsați acolo. Dacă ar fi după ei, ar rămâne în Marea Britanie chiar dacă viața este grea. Măcar acolo există civilizație.

Ramona și Gabi Mitran sunt doi români plecați de câțiva ani de zile din țară să muncească la Londra, unde s-au cunoscut și s-au căsătorit, având în prezent trei copii, două fete și un băiețel, ultimul fiind singurul din familie care este cetățean britanic, deși toți cei trei copii s-au născut în Marea Britanie. Agerpres.ro le-a prezentat povestea într-un reportaj.

13649430_270369349997276_798210738_n

“Suntem aici pentru că aici ne-am făcut familia, aici ne-am cunoscut, serviciile deocamdată sunt de lungă durată și sperăm să rămână stabile. Iar pentru viitorul copiilor, considerăm că cu pașaportul britanic au mai multe oportunități de a se realiza în viață, stând aici sau mergând în altă parte cu pașaportul britanic”, explică Gabi Mitran, directorul Atlassib Anglia.

Deși au trecut câteva săptămâni de la referendum, subiectul zilei la Londra este în continuare Brexit-ul. Gabi e asaltat zilnic de foarte multe telefoane de la românii care sunt acasă sau în Marea Britanie și care nu știu dacă se vor introduce vizele, e nevoie de pașaport ca să călătorească.

“Primim o grămadă de telefoane: mergem cu buletinul? Dacă nu ne mai întoarcem? Facem pașaport? Ne trebuie viză? Brexit-ul nu ar trebui să-i îngrijoreze pe cei care își plătesc taxele, care își declară veniturile și au toate lucrurile la vedere. Nu cred că trebuie să îngrijoreze oamenii care au muncit, care au un job stabil”, spune Gabi Mitran.

Brexit-ul, în opinia lui Gabi și a Ramonei, a fost votat de britanici de vârsta a doua și a treia, care se așteptau ca emigranții să le părăsească țara a doua zi. “Cei de vârsta a doua sau a treia au votat și au crezut că a doua zi toți o să ne luăm bagajele și o să plecăm din țara lor și o să-i lăsăm numai pe ei, ceea ce este imposibil. (…) Primim semnale și din România și de aici, cred că va urma o perioadă lungă de negocieri”, spune Gabi.

“Am început să fim priviți cu coada ochiului. Dacă spui că ești român, spune ‘ce faci aici, ce vreți de la noi ?’ Au senzația că tu vii doar să ceri. Dar ei nu iau în calcul că și tu plătești taxe către stat. Nu ai doar obligații, ai și drepturi”, recunoaște Ramona.

Întrebată dacă s-ar întoarce acasă mâine, Ramona a recunoscut: “Deocamdată, nu. Poate noi la bătrânețe. Copiii, nu știu. Le văd viitorul aici”.

Și seriozitatea, civilizația, respectul, dar mai ales multitudinea de posibilități de la Londra îi atrag pe cei mai mulți români ajunși aici, nu doar pe Gabi și pe Ramona Mitran.

Acum familia Mitran se gândește să vină acasă, în concediu, la cei dragi. Cu ocazia asta, ca și alți români întorși acasă, se vor duce să își facă controalele medicale în România, pentru că în Marea Britanie criza de medici își spune cuvântul și au fost puși în situația să aștepte ore bune la Urgența unui spital sau chiar și o săptămână, să-i programeze medicul de familie.

Ce le place cel mai mult în Marea Britanie? “Îmi place că sunt cu familia și restul nu mai contează”, spune Gabi. Și Ramona Mitran spune că familia e cea mai mare bucurie a ei și că sunt norocoși că sunt împreună cu copiii. “Fără familie, ar fi fost îngrozitor. Avem cunoștințe, vedem ce greu le este, fără copii, fără familie, să te împarți”, mărturisește Ramona.

Dacă ar fi să le dea un sfat românilor care vor să meargă în Marea Britanie, Gabi și Ramona le spun să se informeze foarte bine înainte, de la autorități și de pe site-urile oficiale, ca să nu cadă victimele înșelătoriilor.

“Să gândească de două ori. Adică nu curge miere pe stradă, din punctul nostru de vedere viața nu este așa de ușoară cum zice lumea acasă. Când vin în concediu, zic ‘vai, ce frumos e la Londra!’ Să intre pe site-urile oficiale să obțină informații”, spune Ramona Mitran.