Vezi 7 obiceiuri ciudate de înmormântare şi nuntă în Ardeal. De ce se împodobeşte un prun şi se pune pe masa mirilor

Nunta și înmormântarea sunt două momente pline de superstiții și semnificații pentru români, iar de multe ori acestea s-au transformat în obiceiuri puțin mai ciudate.

În Bistriţa-Năsăud, de exemplu, se împodobeşte un prun şi se pune pe masa mirilor, scrie adevarul.ro care a realizat o listă de 7 astfel de obiceiuri din Ardeal:

nunbta

1. Mirii, avertizaţi de ce-i aşteaptă în versuri: pe drumul spre biserică, mirii au parte de strigături satirice, în versuri: „Că bărbatu nu ţi-i frate/Să gândeşti că nu te-a bate/Nici soacra ta nu ţi-i mamă/Să gândeşti că nu-l îndeamnă”, este doar unul din exemple.

2. La Feldru, pe tot parcursul slujbei, doi tineri ţin un colac făcut de naşi deasupra mirilor. Colacul este mai apoi purtat în faţa alaiului până la Căminul Cultural, unde este rupt şi aruncat spre mulţime.

3. Pe Valea Ţibleşului, pe masa mirilor era pus de obicei un prun, în care se puneau turtiţe, în diferite forme. Acesta întruchipa pomul din rai, semn al cunoaşterii binlui şi răului.

4. Ocazia de a dansa mireasa se plăteşte în Bistriţa-Năsăud. Fiecare invitat trebuia să plătească pentru a avea onoarea de a juca cu mireasa.

5. La înmormântări, oglinzile se acoperă, pentru ca sufletul să nu se vadă, iar animalele sunt stropite cu apă sfinţită, pentru a nu merge după stăpân.

6. Tinerii necăsătoriţi, au parte la înmormântare de elemente specifice nunţii: aceştia sunt îmbrăcaţi în mire respectiv mireasă şi sunt însoţiţi de stegari, iar pe sicriu se pune prunul folosit la nunţi.

7. Pe Valea Ţibleşului, la priveghi, tineretul se joacă de-a leapşa şi se dau palme peste cap, în glumă. De asemenea, la priveghi, bărbaţii obişnuiesc să joace cărţi.