Lubenița românească, pe mesele germanilor: „Oamenii muncesc la noi. Pământul este lucrat exclusiv de gottlobeni, nu sunt firme mari din străinătate”

Un sat din județul Timișoara a ajuns celebru pe piețele de peste hotare. Este vorba despre Lubenița de Gottlob, una dintre cele mai dezvoltate comune care a devenit faimoasă pentru culturile sale de lubeniță, fructe foarte dulci și zemoase.

Unii producătorii de lubeniță au semnat contracte importante cu așa țări ca Ungaria, Austria sau Germania, alții vând fructele chiar pe loc.

13900512_281368828897328_2124327270_n

Potrivit unui reportaj realizat de cotidianul Adevărul și preluat de ziarulromanesc.de, viceprimarul Gottlobului, Cristian Cerba, susţine că nu există niciun hectar liber în zona lor. „Explicaţia este că terenul e foarte bun. Şi chiar se lucrează. Oamenii muncesc la noi. Pământul este lucrat exclusiv de gottlobeni, nu sunt firme mari din străinătate. Sunt ferme mici spre medii, nu e niciuna mare”, a adăugat viceprimarul Cristian Cerba.

Recoltarea lubeniţei de Gottlob a început cu o mică întârziere, din cauza ploilor din primăvară. Fermierii se aşteaptă anul acesta la o producţie de 10 mii de tone de pe cele aproximativ 250 de hectare cultivate, ceea ce înseamnă că vor avea lubeniţă până la sfârşitul lunii august.

„Se anuţă o producţie medie, nici mică, nici foarte mare. Este Ok în ce priveşte gustul şi culoarea. Căldura din ultimele zile a fost super pentru lubeniţe. Fermierii vor fi mulţumiţi şi anul acesta după munca prestată. În ultimii ani stagnează suprafaţa de lubeniţă”, a declarat Cristian Cerba, unul dintre importanţii producători de lubeniţă din zonă.

La fel ca în anii trecuţi, producătorii de lubeniţă de la Gottlob întâmpină probleme cu desfacerea, pieţele din Timişoara fiind controlate de intermediari, spun ei, care cumpără lubeniţa la un preţ scăzut, apoi o vând mai scump. Oamenii cumpără practic frunctul de la „a treia mână”.

De câţiva ani, lubeniţa de Gottlob se vine şi în străinătate. Producătorii au semnat contrate cu parteneri din Germania, Ungaria, Austria sau Cehia. Câţiva producători au semnate contracte şi cu marile supermarketuri din Timişara.

„Cam 20 la sută din marfă se duce afară. Cam trei-patru producători au contracte semnate cu supermarketurile din Timişoara; Kaufland, Profi şi Auchan. Asta se datorează şi acelei legii care spune că 51 la sută din produse trebuie să fie româneşti. E un avantaj. Dar sunt unele probleme şi acolo. Preţurile sunt foarte mici, sunt şi unele taxe şi costuri ulterioare”, a explicat Cristian Cerba, care lucrează şase hectare de lubeniţă.

Intersant este că de doi ani, lubeniţa de Gottlob este marcă înregistrată la OSIM, însă nimeni nu are interes să se ocupe cu adevărat de această problemă. Lubeniţa de Gottlob este un brand în zona de vest, în Timiş, Caraş-Severin şi Arad.