Cea mai mare captură din istoria României. Două tone și jumătate de cocaină descoperite de autorități

ȘOCANT! Descoperire ca în filmele criminale. Credeați că doar asemenea lucruri pot fi văzute doar pe ecranele de televizor? Cantitatea de cocaină descoperită într-un container din Portul Constanța, i-a uimit pe polițiștii români.

Dacă în 2009 cea mai mare captură a fost din Brazilia cu o sumă de 100 milioane de euro, în acest an cocaina vine din America Latină și este într-o cantitate enormă. Datorită oamenilor legii, drogurile nu vor ajunge să fie vândute pe la colțurile cluburilor de noapte.

În cauză, s-a beneficiat de sprijinul internațional al S.U.A. – D.E.A. și Spania-Guardia Civil.

Poliția Română, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, a efectuat o acțiune în cadrul căreia a depistat și ridicat aproape 2,5 tone de cocaină.

În urma activităților investigative derulate, pe o perioadă de 6 luni, pentru destructurarea unei grupări internaționale de trafic de cocaină, ce acționa pe ruta Columbia – Europa de Vest, a reieșit că, pentru transportul drogurilor, membrii rețelei le-ar fi disimulat în containere transoceanice, astfel încât să se poată evita orice detecție a lor prin metodele clasice de scanare și control.

Pentru extragerea drogurilor, rețeaua ar fi organizat un atelier special pentru această operațiune, unde lucrau specialiști în extragerea cocainei, coordonați de către un cetățean columbian.

Valoarea de piață a drogurilor este de aproximativ 625.000.000 de euro.

În urma cooperării polițienești internaționale, au fost arestați preventiv liderul grupării și alți cinci membri ai grupului infracțional, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic internațional de droguri de mare risc.

La activități au participat peste 150 de polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și Direcției Operațiuni Speciale.

În plan internațional, s-a beneficiat de suportul de specialitate al S.U.A. – D.E.A. și Spania – Guardia Civil.

De asemenea, în plan intern, s-a colaborat cu A.N.A.F., Direcția Generală a Vămilor, Poliția de Frontieră Română, D.G.I.A. și M.A.E..