Spitalul unic în România unde Hexi Pharma nu a avut nicio șansă. Dezinfectarea model se face după standarde occidentale

(Last Updated On: June 1, 2016)

Sistemul medical din România este la pământ. Dovadă stau scandalurile cu Hexi Pharma, cei 77 de medici oncologi acuzați de mită, medicii de la psihiatrie care își transformaseră pacienții în cobai pentru firmele de medicamente. Acum medicii mor de epuizare din cauza gărzilor.

În tot acest balamuc al sistemului medical există un spital care reușește să țină sb control infecțiile printr-un sistem simplu și eficient.

yyrtytrrt

La Spitalul Județean de Urgență Zalău medicii, ajutați de specialişti din Marea Britanie, au pus la punct un întreg sistem de dezinfectare de la codarea după culori a lavetelor folosite la diverse proceduri până la sterilizarea instrumentarului medical într-o staţie specială, unică în ţară, informează digi24.ro.

De asemenea, pentru fiecare pacient, există o trusă medicala unică, indiferent că vorbim de pansarea unei răni sau o operaţie chirurgicala.

Medicul oftalmolog spune că de când instrumentarul se foloseşte pe un singur pacient, în spital nu a mai fost inregistrată nicio infecţie de plagă chirurgicala.

„Dacă astăzi am avut 10 operaţii de cataractă, am avut zece truse sterilizate, curate. Deci nu există risc să fie contaminate. Noi nu venim în contact cu instrumentele,” spune Viorica Ţurcaş, medic primar oftalmolog.

Vorbim de fapt de trusele medicale care după o singură folosire sunt curăţate, sterilizate şi resigiliate într-o statie de sterilizare după model britanic. Sistemul este foarte bine pus la punct.

Instrumentarul folosit este adus în cutii roșii la camera murdară unde este verificat și pus în mașinile de spălat. Când procesul este gata, trusa medicală ajunge la camera curată unde se lucrează ca în blocul operator.

Instrumentarul medical ajunge în final în aceste aparate cu abur sub presiune unde este sterilizat. Este mai apoi etichetat și pus în cutii albastre, ceea ce înseamnă că poate fi refolosit.

Chiar dacă spitalul cheltuie mai mult cu acest sistem de termodezinfecţie, care se face la 134 de grade Celsius, economiseşte pe partea de achiziţii de dezinfectanţi.

În cealaltă extremă se află Spitalul Județean din Galați. Medicii din Galaţi sunt în doliu după ce colega lor, dr. Marlena Ştefan, a murit în urma unui stop cardiorespirator. Gărzile extrem de aglomerate şi oboseala acumulată au doborât-o pe aceasta.

A fost adusă la Spitalul de Urgenţă cu şanse minime de supravieţuire, iar colegii ei au făcut imposibilul să o salveze, după cum a precizat dr. Angel Trifan, medic coordonator UPU-SMURD, pentru adevarul.ro.

După o gardă epuizantă de 12 ore, medicul a suferit „un stop cardiorespirator, urmare a unei crize de bronhospasm sever, cu stop respirator şi ulterior cardiac, dar cu şanse minime de supravieţuire!”, a explicat dr. Angel Trifan, medic coordonator UPU-SMURD.

Aflat sub stare de şoc, acesta a mai precizat că în ziua trageiei, dr. Marlena Ştefan şi colega sa au examinat două sute de bolnavi, „fiind cea de-a şasea gardă din această lună pentru Marlena, extrem de aglomerată, cum sunt în ultimul timp mai toate. Oboseala a doborât-o pe colega noastră doctoriţă.

Bronşita astmatiformă care a adus-o de câteva ori în ultimii ani la spital în prag de moarte, în cele din urmă a răpus-o. Fire bună, blajină, veselă, muncitoare, profesionistă, colegă adevărată, aventurieră, pasionată de excursii şi drumeţii.

Deşi se simţea obosită, a spus în urmă cu câteva zile unei colege că tare nu ar face garda de sâmbătă, dar are nevoie de bani, fiind văduvă şi cu un copil. Ba chiar mi-a cerut ca luna următoare să îi pun mai multe gărzi. Timp de aproape 12 ore, tot colectivul, prietenii, băiatul ei, toţi am sperat într-o minune Dumnezeiască”, a spus dr. Angel Trifan.