O frumusețe de casă din România construită din baloți de paie, integral din materiale naturale, ecologice şi reciclate, majoritatea procurate local. Vezi aici foto:

(Last Updated On: September 3, 2016)

Casa Popasul Verde este construită din materiale ecologice într-o zonă de munte în apropiere de Munții Rodnei, în Singeorz-Băi.

Casa „Popasul Verde” este construit integral din materiale naturale, ecologice şi reciclate, majoritatea procurate local, cu foarte puţine excepţii impuse de legislaţia românească în domeniul construcţiilor, cum ar fi betonul folosit la fundaţie. Cu toate acestea, cantitatea de beton a fost redusă semnificativ prin adăugarea pietrei.

Structura de rezistenţă a casei este realizată din lemn, iar zidurile exterioare din baloţi de paie cu grosimea de aproximativ 50 cm, la care se adaugă zone (în special la îmbinarea pereţilor) unde s-a folosit cob.

Acoperişul Popasul Verde

Acoperişul este de tip „înverzit”, format dintr-un sistem care permite creşterea vegetaţiei fără a fi nevoie de o întreţinere intensivă. Acest lucru este posibil prin folosirea unor anumite tipuri de plante rezistente la condiţii de climă extreme, în cazul de faţă fiind vorba de plante suculente sau sedum-uri. Un astfel de acoperiş, cum a fost folosit la construcţia Popasului Verde din Sângeorz-Băi, oferă o foarte bună izolare termică a casei pe lângă faptul că înlocuieşte suprafaţa de vegetaţie înlăturată de amprenta casei la sol. (sursa: popasulverde.ro)

O casă specială

O serie întreagă de elemente decorative, cum ar fi nişe în pereţi, trepte, dar mai ales baia şi porţiuni din bucătărie sunt si vor mai fi finisate cu tadelakt, tencuiala de cob sau de var, piese din case vechi tradiționale din zona Sângeorzului care s-au dărâmat, cum ar fi acoperișul « creț » sau bârnele vechi de susținere.

foto: Facebook Popasul Verde

Această casă va fi inclusă într-un circuit turistic ecologic cu scopul declarat de a scoate în evidenţă frumuseţea peisajelor naturale din zonă şi de a-i apropia pe oameni cât mai mult de natură, făcându-i mai sensibili faţă de atenţia care trebuie acordată mediului înconjurător.