FELICITARI ! Medici militari romani, medalia de AUR la Concursul internaţional EUREKA, eveniment dedicat inventicii

(Last Updated On: November 26, 2015)

Ministerul Apărării Naționale anunță pe pagina sa de Faecbook că o echipă de medici militari  a câștigat medalia de aur la Salonul Internaţional de Inventică “Innova”, de la Bruxelles.

Din echipa care a reprezentat România la Salonul Internaţional de Inventică “Innova”, de la Bruxelles, au făcut parte maior medic asistent universitar dr. Moga Marius, medic primar ortopedie-traumatologie, maior medic dr. Cezar Ionuţ Călin, medic specialist oncologie medicală şi asistent medical licenţiat Ileana Mariana Mateş/ Secţia Clinică ORL, din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” (SUUMC).

12311319_632888223517098_8417258795176130057_n

Echipa a obţinut, pentru invenţia “Short femoral stem cervical endoprothesis” (Proteză de şold scurtă femurală cervicală), cinci distincţii ale evenimentului, respectiv: medalia de aur a Salonului, Premiul special al Secţiunii “Medicină şi sănătate” şi trei diplome, acordate de delegaţiile Franţei, Rusiei şi Poloniei.
Acest proiect de cercetare-dezvoltare şi inovare ştiinţifică în domeniul medical este rezultatul parteneriatului academic dintre SUUMC şi Universitatea Politehnică Bucureşti.

Produsul final al activităţii de cercetare-dezvoltare este reprezentat de o proteză de şold, cu un sistem inovator de fixare, mixt, prin înşurubare şi cimentare în colul femural, dispozitiv medical ale cărei principale avantaje sunt atât posibilitatea de implantare prin tehnici chirurgicale minim invazive, cât şi asigurarea unei conservări maxime a masei osoase.

[ads2]

Ideea acestui proiect a aparţinut maiorului medic asistent universitar dr. Moga Marius, din Secţia Clinică Ortopedie şi traumatologie a SUUMC, care, în urmă cu un an, a iniţiat dialogul cu echipa de cercetători din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti.
Preocuparea medicului militar a fost determinată de practica medicală zilnică care l-a adus, în nenumărate rânduri, în situaţia luării unei decizii terapeutice, chirurgicale, cu resurse materiale limitate. În ultimii cinci ani, medicul Marius Moga a analizat mai multe variante de diagnostic şi tratament pentru pacienţii săi, mulţi dintre aceştia fiind diagnosticaţi cu diferite afecţiuni cu interesare osoasă, derivate din patologia oncologică.

Obiectivul proiectului le-a permis, celor care au făcut parte din inimoasa echipă de cercetători din SUUMC, realizarea unui tratament individualizat pentru fiecare pacient şi o integrare rapidă în viaţa socială.
În acest an, pentru invenţia “Short femoral stem cervical endoprothesis” s-a obţinut brevetul naţional, urmând ca, la începutul anul viitor, să se demareze demersurile necesare pentru omologarea, la nivel internaţional, a acestui dispozitiv medical.

Participarea României la acest important eveniment expoziţional, devenită una de tradiţie şi marcată de fiecare dată prin rezultate valoroase, s-a materializat, şi în acest an, prin 31 invenţii înscrise în competiţie, majoritatea dintre ele fiind deja în stadiul de realizare prototip sau produs, pentru care s-au obţinut 23 Medalii de Aur şi 8 Medalii de Argint, precum şi 29 de Premii Speciale (14 Premii obţinute la Festivitatea de Premiere şi 15 Premii acordate în Standul României).