Averea uriasa pe care o au 5 milioane de romani in actiuni listate la bursa, FARA SA STIE. Parintii si bunicii tai au uitat de ele. Cum afli daca esti unul dintre ei

(Last Updated On: January 18, 2020)

5 milioane de romani au o adevarata avere in actiuni listate la bursa. Mai exact, 350 de milioane de euro. Insa cei mai multi dintre acesti oameni fie au uitat de actiuni, fie nici macar nu stiu ca le detin, spun reprezentantii Bursei de Valori.

Asa ca actiunile respective nu aduc nimanui niciun castig. Cine vrea sa stie daca are actiuni cotate la Bursa poate afla acest lucru de la Depozitarul Central.

Aproape jumatate din populatia tarii are actiuni, dar cei mai multi dintre romani au uitat de ele, anunta stirileprotv.ro.

Silvia Buicanescu, director general Depozitarul Central: “Sunt inregistrate 8,7 milioane conturi, explicatia este simpla, vine de la marea privatizare in masa din anii ’90 cand fiecare cetatean adult al Romaniei a primit actiuni la una dintre companiile din Romania. Practic nu stiu ca detin aceste actiuni.”

Multe persoane nu s-au interesat niciodata de actiunile lor, asa ca o adevarata avere zace fara nici un folos.

Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori: “Aceste 4-5 milioane de persoane fara cont bancar, fara informatii, probabil 95% din acesti oameni au uitat ca li s-a dat ceva in trecut, estimarea noastra este ca valoarea actiunilor detinute de aceste 4-5 milioane de persoane este de 350 de milioane de euro.”

Cei care vor sa scape de grija actiunilor se pot duce la orice intermediar, adica la un broker.

Alin Brendea, broker: “Acea dovada de detineri de actiuni se poate obtine chiar de la intermediar, adica e de ajuns sa faci o singura vizita intr-un singur loc si poti sa afli toate lucrurile astea si sa si vinzi actiunile daca doresti lucrul acesta.”

Comisioanele legate de vanzarea actiunilor costa in jur de 30 de lei. Insa nimeni nu stie cum pot fi gasiti milioanele de mici actionari care au uitat de marea privatizare din anii ’90.

Marius Moldovan, presedinte CA Depozitarul Central: “S-au prescris dividendele respective dupa 3 ani, dividendele respective s-au transformat in venituri si au fost redistribuite actionarilor, activi sa le spunem, in urmatorii ani.”