Patania unui american. A calatorit in 85 de tari, dar s-a trezit „expulzat” din România. Explicatia Oficiului de Imigrari: N-ati putea scrie despre locurile frumoase din România si din afara tarii?

(Last Updated On: January 18, 2020)

Patania unui american. A calatorit in 85 de tari, dar s-a trezit „expulzat” din România. Explicatia Oficiului de Imigrari: N-ati putea scrie despre locurile frumoase din România si din afara tarii?

Un blogger din SUA, care a călătorit în peste 85 de ţări ale lumii, a revenit în România la începutul lunii martie. Deşi obţinuse cartea de rezidenţă, iar autorităţile române din aeroportul Otopeni l-au lăsat să intre în ţară, oficiul de imigrări i-ar fi refuzat viza de şedere, susţine americanul, pe motiv că “dacă România ar avea nevoie de un blogger, care să promoveze ţara, s-ar duce la oficiul pentru şomaj din Capitală şi ar găsi acolo un asemenea om”. Mai jos, povestea lui, aşa cum a spus-o pe blog:

“Povestea mea a început în data de 3 martie, la miezul nopţii, când m-am urcat într-o dubiţă din cartierul Paharganj din Delhi, India şi m-am îndreptat spre aeroport”, rememorează Earl.

„Cel mai recent tur în India ajunsese la final şi mă îndreptam spre noua mea destinaţie. Din India, am zburat în Dubai, am schimbat avioanele şi am ajuns la Bucureşti.

Pe aeroportul Otopeni, am ajuns la ghişeul de imigrări, ca de obicei. Femeia de la birou s-a uitat câteva clipe la monitorul calculatorului şi mi-a zis: “Aveţi rezidenţă aici, unde este cartea de rezidenţă?”. “Mi s-a spus că o s-o primesc la începutul lunii martie şi o să merg mâine să o ridic”, am spus eu”, povesteşte americanul pe blogul său si preluat de gandul.info.

“În dimineaţa următoare, am ajuns primul la biroul de imigrări, din centrul Bucureştiului, pentru a ridica viza. Femeia de acolo mi-a zis că viză de şedere mi-a fost refuzată. I-am explicat că aşa ceva nu este posibil, deoarece anterior mi s-a spus că voi primi cartea de rezidenţă în primele săptămâni din martie. Nu ar fi fost posibil, deoarece am urmat exact paşii indicaţi de cei de la biroul de imigrări, pentru a obţine viza de şedere”, explică bloggerul.

“Femeia de acolo mi-a arătat şi o scrisoare, în care se arăta că viza mi-a fost refuzată “deoarece nu existau suficiente motive pentru care eu ar fi trebuit să primesc viza”. Cam vag… Am fost confuz, deoarece mă primiseră în ţară cu o zi înainte şi, potrivit sistemului de imigrări de la aeroport, aveam o viză de şedere validă.

dede

Şi totuşi, eram un american fără viză de şedere în România. Neavând acest document, asta însemna că mă aflam ILEGAL în România şi depăşisem cu mult cele “90 de zile în decursul oricărei perioade de 180 de zile”, în care li se permite să stea cetăţenilor americani. Dacă nu aveam rezidenţă, trebuia să plec imediat şi să nu mă mai întorc”, scrie Earl.

Înainte de a părăsi oficiul de imigrări, am cerut mai multe informaţii, pe care mi le-a tradus un prieten. Iată ce mi-a explicat funcţionarul de la imigrări:

– Decizia de a nu îmi oferi viza a fost luată de mai mulţi agenţi de imigrări cu rang superior, care analizează doar anumite aplicaţii de vize.

– Autorităţile române au considerat că eu încerc să obţin viză bazându-mă pe blogul meu. Mai exact, n-aş fi putut să scriu despre locurile frumoase din România şi din afara ţării?

– Dacă România ar avea nevoie de un blogger care să promoveze ţara, ar merge la oficiul de şomaj din Bucureşti şi ar găsi acolo un asemenea om, care doreşte să scrie despre România”, precizează bloggerul.

Bloggerul susţine că acestea sunt motivele pentru care i s-a refuzat viza de şedere pentru România. “Am părăsit oficiul de imigrări cu capul în jos”, mărturiseşte Earl. “Din fericire, aveam deja planificată o călătorie de şase zile în Italia şi, după ce m-am pregătit psihic să părăsesc România pentru mult timp, am zburat, în dimineaţa următoare, spre Bologna”.