NU renunta! Parlamentarii vor SUPERIMUNITATE in fata DNA. Deputatii au strecurat in regulament o prevedere declarata NECONSTITUTIONALA in 2013

„Aglomerarea” de solicitări venite de la DNA pentru arestarea preventivă a deputaţilor şi senatorilor i-a făcut pe parlamentari să ia măsuri.

Altfel spus, deputaţii şi-au pregătit terenul pentru a se putea apăra mai bine în faţa procurorilor anticorupţie, modificând Regulamentul Camerei Deputaţilor, astfel încât procedura de încuviinţare a arestării preventive să fie mult mai grea.

Concret, deputaţii vor ca, de acum înainte, toate cererile venite de la DNA să conţină toate „motivele concrete şi temeinice”, modificare pe care, de altfel, parlamentarii au mai încercat să o introducă în urmă cu doi ani şi pe care Curtea Constituţională a declarat-o neconstituţională.

Astfel, spunea CCR în 2013, comisia juridică s-ar transforma într-o instanţă de judecată, anunta gandul.info. Aceleaşi prevederi ar urma să se aplice şi în cazul cererilor de începere a urmăririi penale a miniştrilor-parlamentari.

Concret, pe data de 17 martie, comisia de regulament a aprobat proiectul de Hotărâre privind modificarea şi completarea Regulamentului Camerei Deputaţilor, în care sunt strecurate modificări esenţiale privind imunitatea parlamentarilor, declarate neconstituţionale încă din 2013 de CCR. Mai mult, forma modificată acum este identică cu cea respinsă de judecătorii constituţionali.

În primul rând, este vorba vorba despre articolul 195, la care au fost introduse o serie de alineate noi potrivit cărora solicitările DNA trebuie să conţină „indicarea cazului prevăzut de Codul de procedură penală şi motivele concrete şi temeinice care justifică luarea măsurii preventive sau dispunerea percheziţiei”.

În plus, în cazul în care comisia juridică decide că este nevoie de probe suplimentare la dosarul trimis, Ministerul Justiţiei este obligat să înainteze documentele necesare, iar termenul pentru elaborarea raportului se prelungeşte cu două zile.

Nu este prima tentativă a parlamentarilor de a-şi crea o superimunitate în faţa legii. În 2013, când erau în curs de modificare a Statutului deputaţilor şi senatorilor, parlamentarii şi-au introdus aceleaşi prevederi care îi protejează în faţa Justiţiei.

Pe de altă parte, Curtea Constituţională a criticat aceste modificări, declarându-le neconstituţionale. Prin decizia 319/2013, CCR a susţinut că astfel se induce „concluzia că Senatul sau Camera Deputaţilor se pot pronunţa asupra calificării juridice a faptei imputate sau asupra temeiniciei acesteia”.