Cum s-a mobilizat o tara pentru geniul neurochirurgiei româneşti. Tratatul de medicină al lui Leon Dănăilă va fi tipărit gratuit de Editura Academiei Române

Vestea că cel mai bun specialist neurochirurg din ţară, Leon Dănăilă (81 de ani), vrea să-şi vândă casa pentru a mai edita o carte ce ar putea să salveze vieţi a reuşit să mobilizeze o ţară întreagă.

Sute de oameni din România, dar şi din diaspora s-au oferit să contribuie la tipărirea cărţii, dar şi numeroase edituri şi-au exprimat dorinţa de a publica gratuit lucrările specialistului. Specialistul neurochirug Leon Dănăilă, o legendă în viaţă a medicinei româneşti, după 40.000 de pacienţi salvaţi, la 81 de ani, se confruntă cu o realitate crudă a României anului 2015.

Deşi apreciat la nivel mondial şi cunoscut ca un adevărat salvator de vieţi, reducând mortalitatea în cazul operaţiilor pe creier de la 50% la 4-5%, Leon Dănăilă nu are bani să-şi scoată o carte de specialitate, un tratat de o maximă importanţă, după cum spune şi chirurgul.

După o viaţă de muncă şi salvat vieţi statul român în recompensează cu 2.500 de lei lunar. Şi asta după ce a trăit până acum doi ani şi cu 1.800 de lei.

Mai bine de 950 de lei se duc pe întreţinere, iar specialistul nu avea cum să-şi scoată cartea, pe care o pregăteşte la o editură. Mai mult decât atât în numele ştiinţei şi a iubirii faţă de pacienţi, Leon Dănăilă era gata să-şi vândă casa, pentru a face rost de bani pentru tratatul pe care îl scrie. Condiţia pe care o punea cumpărătorului era să-l lase în locuinţa unde a trăit aproape o viaţă, până la moarte.

Imediat după descrierea dramei neurochirurgului în mass-media, sute de români s-au mobilizat pe reţelele sociale pentru a da o mână de ajutor academicianului Leon Dănăilă. Mirela Rus a creat un grup pe o reţea socială, unde s-au adunaţi toţi cei care doresc să ofere sprijin profesorului Dănăilă.

„Am înfiinţat acest grup pentru că am văzut că sunt foarte mulţi oameni care doresc să se implice pentru ca publicarea tratatului de medicină scris de doctorul Leon Dănăilă să se poată realiza, fără ca domnul profesor să trebuiască să îşi vândă casa pentru asta. Fie că i-aţi fost pacient, fie că doar vreţi să ajutaţi cumva, vă aşteptăm să punem aici ideile cap la cap şi să facem ca lucrurile să se întâmple”, scrie Mirela Rus.   (sursa: adevarul.ro)

În doar câteva ore, peste 550 de români au aderat la grup, au cerut detalii şi s-au oferit să pună bani pentru editarea cărţii profesorului Dănăilă.   A fost iniţiată şi o campanie de crowdfunding pentru cartea profesorului. În 20 de ore, din datele de pe site, reiese că 38 de persoane au donat 940 de dolari.