FRIG siberian în România! – 26 de grade în această dimineață, una din cele mai scăzute temperaturi din această iarnă!

În această dimineață s-a înregistrat una din cele mai scăzute temperaturi din această iarnă la Întorsura Buzăului, unde s-au atins minus 26 de grade, la ora 7 dimineaţa.
Mercurul termometrelor a coborât, vineri dimineața, în localitatea Joseni, până la minus 25 de grade Celsius, aceasta fiind minima zilei înregistrată în județul Harghita.

Meteorologul de serviciu de la Centrul Meteorologic Regional Translivania-Sud Sibiu, Adrian Pașol, a declarat pentru AGERPRES că în tot județul Harghita a fost ger, înregistrându-se minus 25 de grade Celsius la Joseni, minus 24 de grade la Miercurea Ciuc și minus 23 de grade Celsius la Toplița.

Temperaturi ușor mai ridicate s-au consemnat la Odorheiu Secuiesc, unde au fost minus 17 grade Celsius și la stația de munte Bucin, unde s-au măsurat minus 14 grade Celsius, aici semnalându-se fenomenul de inversiune termică.

Potrivit previziunilor, și în noaptea care urmează se va menține gerul, dar nu va mai fi atât de accentuat, valorile coborând până la minus 18 — minus 20 grade Celsius. Ulterior, vremea se va încălzi ușor și treptat.

Cea mai scăzută temperatură a actualului sezon în județul Harghita s-a măsurat în data de 10 ianuarie, la Miercurea Ciuc, unde mercurul termometrelor a arătat minus 29 de grade Celsius.

De asemenea, în data de 7 ianuarie, tot la Miercurea Ciuc s-au înregistrat minus 20 grade Celsius, iar în 19 ianuarie mercurul a arătat minus 21 grade Celsius.

Minima absolută a lunii ianuarie în Harghita s-a înregistrat la Miercurea Ciuc în anul 1985, când termometrele au arătat minus 38,4 grade Celsius.

COD GALBEN

Intervalul : 19 ianuarie, ora 12 – 21 ianuarie, ora 10
Zonele afectate : conform textului şi hărţii
Fenomene : vreme deosebit de rece, nopţi geroase;

În intervalul menţionat, vremea va fi deosebit de rece, geroasă în noaptea de joi spre vineri (19/20 ianuarie) în cea mai mare parte a ţării, urmând ca vineri spre sâmbătă (20/21 ianuarie) gerul să persiste în special în Transilvania, Oltenia şi Muntenia. Temperaturile minime se vor încadra în general între -22 şi -14 grade, iar cele maxime vor fi preponderent negative.

 

Notă: în partea a doua a zilei de joi, 19 ianuarie, local în Muntenia şi în Dobrogea vântul va sufla moderat, cu unele intensificări, astfel că pe spaţii restrânse zăpada depusă anterior va fi temporar spulberată.

Leave a Reply